Tarihin en alengirli komplo teorisi: Paul Öldü (mü?)

Marilyn öldü mü öldürüldü mü? Elvis gerçekten öldü mü? Peki ya MJ? Pop dünyası doğası gereği sansasyona açık olduğu içindir mi bilinmez ünlü şahsiyetlerin göçüp gittiği gerçeği bazen kafa karıştırır. 60'lı yıllarda müzikleriyle ortalığı darmaduman eden Beatles'tan Paul McCartney için de benzer bir komplo teorisi mevcut. Hem de en eğlencelisinden, en kafa karıştırıcısından... Bir sürü kanıt, bir sürü söylenti, bir sürü soru... Buyrun, sizi pop tarihinin en alengirli komplo teorisiyle tanıştırayım: PAUL IS DEAD!

Paul McCartney'in ölüp ölmediğini gündeme getiren ilk haber Eylül 1969'da bir üniversite dergisinde yayınlanır ama asıl gürültü bir ay sonra, adının "Tom" olduğunu söyleyen bir dinleyici Detroit'teki bir radyoyu aradığında kopar. Tom'a göre Paul ölmüştür ve kanıtı da vardır. Tom, DJ'den Revolution 9'ı tersinden çalmasını salık verir. DJ, dinleyicinin söylediğini yaptığında "Turn me on, dead man" sözlerini duyduğuna inanır. DJ Gibbs, konu üzerine bir saatlik radyo programı yaptıktan hemen sonra artık geri dönüşü olmayan yola girilmiştir. Tüm Beatles hayranları ve komplo teorisi meraklıları, şarkı sözlerinden, albüm kapaklarından, magazin fotoğraflarından, konserlerden ve dahi şarkılardan yola çıkarak yüzlerce ipucu ve kanıt üretir.


İddiaya göre Paul McCartney, bir albüm çalışması sırasında gruptaki arkadaşlarıyla kötü bir şekilde tartışır ve fırtına gibi stüdyodan çıkar. Tarih 9 Kasım 1966'dır. "She's leaving home" şarkısındaki sözlere göre çarşamba sabahı saat 5'tir, "A day in life" şarkısındaki sözlere göre trafik ışıklarının değiştiğini farketmemiştir, "Revolution 9" şarkısındaki araba çarpışması seslerine göre trafik ışığına çarpmıştır, sonuçta "Lady Madonna" şarkısına göre ölümü basından saklanmıştır. Daha önce Paul McCartney'e benzeyenler arasında yapılan bir yarışmada birinci gelen William Shears Campbell, küçük estetik müdahalelerle gruptaki yerini alır. Bahsedilen dönemde grubun düşüşe geçtiği ve grup üyelerinin neredeyse birbirlerini yemek üzere olduğu da iddialar arasında.

Gelelim başlıca kanıtlara... 

Parçalanmış bebekler ve çiğ et parçalarıyla kasap kılığındaki üyeler kameraya bakmaktadır. Paul'ün iki omuzunda başları olmayan iki bebek vardır ve George Paul'ün arkasında bir bebek kafası tutmaktadır. Dahası, bir dizi diş Paul'ün kolunda durmaktadır. Çıkarım: Paul, araba kazasında neredeyse parçalanmış, kafası kopmuş, dişleri dökülmüştür. Sonuç yapımcı kapaktan rahatsız olarak albümleri hemen toplatır.
Yesterday and Today albümü, kasap faciasından sonra yeni kapağıyla çıkar. Ama bu sefer de Paul bir sandığın içinde oturmaktadır.
Şimdiye kadar merak uyandırıcı değil mi? Amma velakin, Paul eğer 1966 yılında öldüyse Yesterday and Today albümü daha öncesine tarihlendiğinden, bu ipuçları çok da büyük anlam taşımıyor ne yazık ki. İddia doğruysa, asıl bakılması gereken ilk albüm 10 Aralık 1966'da yayınlanan Oldies albümüdür.

Paul, albümde başroldedir, başı grafik olarak gövdesinden farklı tasarlanmıştır ve gölgelidir. Başının sol tarafında yolda giden bir araba görünmektedir. Grubun diğer üyeleri ise daha küçük görünmektedir ve siyah giyinmişlerdir.

Sıkı durun, bu daha başlangıç. Asıl önemli ipuçları 1967'de yayınlanan Beatles albümü Sgt. Pepper'ın kapağındadır.

Albüm kapağında Beatles üyelerini iki şekilde görürüz: Sol tarafta, siyahlar içinde yas tutarken ve albümün orta yerinde renkli kıyafetlerle Harika Dörtlü olarak. Sadece Paul bütün gövdesiyle kameraya dönüktür ve sanki arkadaşlarının desteğiyle ayakta durmaktadır. Üstelik göçüp gitmiş bir kalabalığın ortasındadırlar. Paul'ün başının üzerinde açık bir avuç durmaktadır; bu hareket, rahiplerin cenaze töreninde gömme öncesi yaptığı bir kutsama hareketidir.
Beatles yazısının altında sarı çiçeklerden oluşan bir gitar vardır ama dört tel olması gerekirken sadece üç teli vardır. Üstelik farklı bir açıdan bakıldığında P harfini hatırlatır. Hatta iyice bakanların "PAUL?" yazısını gördüğü rivayet edilir.
Grubun önündeki davul en önemli ipuçlarından birini saklamaktadır. Orijinalinde LONELY HEARTS yazısı gördüğümüz halde, cümlenin tam ortasından bir ayna tutulduğunda IONEIX HE | DIE yazısı görünür. Tercümesi: 11/9 O ÖLDÜ! Şaka gibi değil mi? 0_0
Albüm kapağının sağ tarafında kara cübbe içinde oturan birinin kucağında bir bebek vardır. Bebeğin sol bacağında içi kırmızıya boyanmış minik bir araba, sağ tarafındaysa kırmızı lekeli bir sürücü eldiveni vardır. Üstelik bebeğin kazağında WELCOME THE ROLLING STONES yazmaktadır ki o dönemlerde Beatles'ın en büyük rakibi Rolling Stones grubudur. Tüyleriniz diken diken olmaya başladı mı?

Albüm kapağı o kadar kalabalıktır ki her milimetre karesinde bir sürü ipucu olduğu varsayılır; çiçeklerin üzerinden aşağı yuvarlanan yanan bir araba, George'un üçgen şapkası, felaket tanrısı Shiva'nın kollarının işaret ettiği yerler vs. Sgt. Pepper albümünde şarkı sözlerinde de bir sürü ipucu bulunur ama başım ağrıdığı için onlara girmeyeceğim. Albümden son bir ipucu aşağıda...

Grubun tüm üyeleri kameraya bakarken Paul'ün sırtı dönüktür. Üstelik Paul'ün sırtında Within You, Whitout You şarkısının sözleri vardır. Creeps!

Bundan sonrasını resim altlarından takip edebilirsiniz...

Magic Mystery Tour albümü için bir kitapçık hazırlanır. Sayfalardan birinde sarı bir davul üzerinde LOVE, Beatles ve 3 yazısı görünmektedir. LOVE yazısına bir daha bakın: P@UL olabilir mi? 
Aynı kitapçığın 23. sayfası; grubun diğer üyelerinde kırmızı gül varken Paul'ün yakasında siyah gül var.


Revolution 9 şarkısının tersten çalınışı daha da tüyler ürpertici...

">


Bir de Abbey Road albüm kapağına bakalım...

Sıralayalım: Paul yalın ayak, diğerleri değil. Paul solak olduğu halde sağ elinde "tabut çivisi" olarak anılan sigara var. Soldaki beyaz vosvosun plakasında 28IF okunuyor; yaşasaydı 28 yaşında olacaktı anlamında. John beyazlar içinde rahibi, George siyahlar içinde cenaze evini, Ringo ise rahat kıyafetiyle mezar kazıcısını andırmaktadır. Albümün Avusturalya'daki ilk baskısında ise başka bir tuhaflık vardır: George ile John'un arasında kalan yolda kırmızı kan lekeleri görülmektedir.


McCartney II solo albüm kapağı...

Paul'ün neden 2 gölgesi var?

Bu da albümün arka kapağı!

Tabii bunlar komplo teorisinin ipuçlarından sadece birkaçı. 1967'den sonra Paul'ün boyunun uzamış olması, saçlarını daha önce soldan ayırırken 1967 itibariyle sağdan ayırmaya başlaması, bir konser sırasında üyelerden birinin Paul'e başka bir isimle seslenmesi, sesindeki değişiklikler, solak olduğu halde gitarını sağ elle çalması gibi sesli ve görüntülü saptanmış birçok kanıta rastlanabiliyor. Diğer ipuçları için Officially Pronounced Dead? sitesini inceleyebilirsiniz.

Sonuç olarak: Komplo teorisinin iddia ettiği üzere Paul 1966 yılında bir trafik kazasında ölmüş, bu yüzden geride kalan grup üyeleri onu albümlerde bir şekilde yaşatmak istemiş olabilir. Ya da gruba ilgi azaldığında, yapım şirketi söylentinin üzerine atlamış ve ticari anlamda kullanmış olabilir. Bu kadar tesadüfün bir araya geldiğine bakılırsa, bu iki seçenek dışında farklı bir açıklama geliştirmek pek de mümkün değil.

Ne olursa olsun, Paul McCartney ile ilgili komplo teorisi bana göre pop tarihinin en kapsamlı teorilerinden birisi ve oldukça kafa karıştırıcı, üstelik eğlenceli... Neyse ben sizi bir Beatles remixiyle başbaşa bırakayım... İyi pazarlar... :) 


Yorumlar

  1. süper yazı!
    güzel bi' toparlama olmuş,
    eline sağlık.

    ben bunla ilgili kurulan bi' forum bulmuştum, orda biraz vakit geçirdikten sonra bi' daha girmedim çünkü yazılanlar korkutucu boyutta.

    bu işlere dalmak ve dalmamak gibi 2 seçenek var...
    ben şu an 2'sindeyim çünkü çok korktum bu işten.

    brrrr

    YanıtlaSil
  2. herşey iyi güzelde pop tarihi değil rock tarihi olacaktı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet rock tarihi Pop ile Paul ne alaka diyeceğim ama rihanna gibi sıradan bir popçu ile düet yapan biri herhalde ölmüştür en azından akıl olarak :/

      Sil
    2. Rock tarihi elbette ama Paul bencede ölmüs olabilir Çünkü Onun gibi bir efsanenin rihanna gibi sıradan bir piyasa popçusuna gitar çalmasının mantıklı bir açıklaması pek yok .!!

      Sil

Yorum Gönder