LABİRENTLERİN ADSIZ KAHRAMANI

Amatör bir dedektif düşünün. Yıllardır tıkıldığı tımarhanede Pepsi içebilmek ve özgürlüğüne kavuşabilmek için olduğunca uslu davranıyor. Sonra bir şekilde kendisini dışarıda (ve kitabın adına yaraşır bir şekilde bir labirentin içinde) buluyor. Yani tımarhaneden çıkmak, içeride kalmaktan hiç farklı değil! Çünkü 70'lerin sonuna doğru İspanya gelişme döneminde ve adını koymak gerekirse herkes kafayı sıyırmış durumda...

Kahramanımızla aslında Genç Kızlar Labirentinin Esrarı'nda tanışıyoruz. Remzi Kitabevi Çilek serisinden çıkan ilk kitap bu. Bu kitabı Zeytinli Labirent takip ediyor. Yazarı Eduardo Mendoza. Yazıyı yazarken, şaşırtıcı bir şekilde ilk kitaba dair bir kayıt bulamadım ama sahaflardan bulunabilir sanırım.

Neyse kahramanımız ilk kitapta, özgürlüğüne kavuşmak umuduyla kendisini içeri tıkan bir komiserin kirli bir işi çözmesini istemesiyle kızlar okulunda aniden ortadan kaybolan kızların peşine düşüyor. Kahramanımızın okula yaklaşması yasak, öğretmenlerle konuşması yasak, kızların aileleriyle görüşmesi yasak... ve olayı çözemezse tımarhaneden hayatının sonuna kadar çıkamaması tehlikesi var. Bu arada kahramanımız diyorum ama iki kitap boyunca adını asla öğrenemiyoruz; adını bilenler çoğunlukla ona 'şu', 'hmm hmmm' gibisinden sesleniyor ve kahramanımız iş üzerindeyken sahte isimler kullanıyor. Bu arada bir kızkardeşi var ki kahramanımızın, okuyup gözünüzde canlandırmanız gerekiyor, o kadarını söyleyeyim.

İkinci kitaptaysa kahramanımız tuhaf bir bakanın pis işini temizlemek üzere kuryelik görevini üstleniyor. Tabii ilk işi temizlemiş olsa bile, uygunsuz davranışları nedeniyle yine tımarhaneye tıkılmıştır ve tek derdi kupa maçını televizyondan seyredebilmektir. Oysa kader ağlarını örmeye başlarken (o kadar trajikomik yani) bu macerada küçük bir aşk macerasına da karışmıyor değil hani.

Bir dönemin İspanya'sını (ve elbette gelişmekte olan ülkelerin metropol çılgınlığını) keyifli bir polisiye macera eşliğinde keşfetmek, inanılmaz komiklikte kahramanlarıyla zeka fışkıran bir roman okumak isterseniz, kesinlikle tavsiye... ;)

Yorumlar