EVA MENDES LIVE! ya da CANLI YAYIN RUS RULETİ

Az önce bir kez daha izledim. Live! 2007 yapımı ve Bill Guttentag tarafından hem yazılmış hem de yönetilmiş. Televizyon ve reality show dünyasına odaklanıyor ve yapılamayacakmış gibi görünen bir televizyon programının doğuşunu anlatıyor. Hem de fıstıklar fıstığı Eva Mendes'in müthiş oyunculuğuyla. Sanıyorum en az filmin konusu kadar Eva'nın fettan televizyon yöneticisi performansını izlemek de seyredeni şaşırtıyordur.

Film belgesel (ve tabii ki reality show) programlarına öykünüyor. Televizyon sektörünün neden kan kaybettiğinin üzerinde pek durmuyor, ama televizyonun ayakta kalabilmek için, tabiatı gereği (drama) tek şansının insanları şaşırtmak gerekliliğinden geçtiğine dem vuruyor. Hatta Live! çizgiyi daha yukarı çekerek, gerçek bir rus ruleti oyunu hayata geçirilmeye çalışılsaydı ve gerçekleşseydi neler olurdu sorusunu Eva üzerinden cevaplıyor.

Evet, Katy bir televizyon kanalı yöneticisi, işler sarpa sarmış, kimse televizyon seyretmiyor, tüm sektör kan kaybediyor. Genç kadın kişisel hırsları ve zekasıyla olamayacakmış gibi görünenin olmasını sağlıyor ve 6 aday canlı yayınlanan Rus Ruletine katılıyor. Adaylar; ünlü bir yıldız olmak isteyen genç kız, zorluklara rağmen kendisini ve kardeşlerini yetiştiren annesine yeni bir hayat sağlamak isteyen eşcinsel genç adam, ekstrem sporların müdavimi adrenalin tutkunu genç adam, iki kitabını yayınlatmak için fırsat kollayan zenci genç adam, modellikten bir anda sıkılıp kendisini sanata veren ve performansından sonra sanatın asla aynı olmayacağını savunan manken eskisi ve uzun yıllar uğraştıktan sonra hayata getirdikleri çocuğun hastalıkları nedeniyle çiftliğini kaybetmek üzere olan Amerikan çiftçisi.

Rus ruletinde herkes 5 milyon dolar kazanacaktır; kurşunu beynine yiyen hariç... Ve hayatlar değişecektir. Ne pahasına? Şaşıracaksınız belki ama izleyicilerin (bizlerin) dikkatini çekebilmek için hayatlar pahasına çünkü artık daha azını seyretmek istemiyoruz (gibi görünüyor).



Özellikle canlı yayın sırasında olayın özünü unutup çıktısına odaklanmamızı sağladığı için gerçekten etkileyici bir film. Yani oradaki 6 adaydan birinin kurşunu beynine yeme ihtimalini unutturuyor ve kendimizi oyuna kaptırmamıza neden oluyor. Bu sanırım, televizyonun en belirleyici özelliği (ve dahi silahı). Televizyon dünyasının (en azından Amerika'da) nasıl işlediğine ve bizleri nasıl etkilediğine dair bir fikir edinmek isterseniz bu filmi mutlaka seyredin! Eva Mendes bonus!


Yorumlar