DİNLE KÜÇÜK ADAM



Özgürlüğün büyük düşünürlerinin bir yüzyılda geliştirdikleri ve çektikleri acılar, beş yıldan (hatta bugün 5 dakikadan) daha kısa bir zamanda ortadan kaldırılabilir oldu. Senin bulunduğun yerden gelen küçük adamlar, bu süreci daha da kısalttılar. Gün ortasında ve barbarca çalışıyorlar... Kendi efendilerini iktidara getiren sen oldun; onların maskeleri düştüğü halde -ya da düştüğü için- sen onları yine besledin... Bu yüzden senden korkuyorum, küçük adam, hem de ölümcül bir biçimde! Çünkü insanlığın geleceği sana bağlı. Ve korkuyorum, çünkü sen kendinden kaçtığın kadar hiçbir şeyden kaçmıyorsun... Eğer sen hoş görmeseydin, hatta kimi zaman etkin olarak baskıyı desteklemeseydin, çoktan beridir zalimlerden kurtulmuş olabilirdin. Senin güncel yaşamında, kendine duyduğun bir saygı kıvılcımı olsaydı, sen olmadan yaşamın bir tek gün bile sürmeyeceğine içten inansaydın, yeryüzünde hiçbir polis gücü seni ortadan kaldıracak kadar güçlü olmazdı... 


Dinle Küçük Adam / Wilhelm Reich / Doruk

Wilhelm Reich'ın bu meşhur denemesi, zaman içinde birçok eleştiriye hedef oldu. Hatta yazarın cinselliğe takıntısı (toplumların seksle rahatlayacağını savunuyordu, hatta cinsel enerjinin toplanabileceği bir cihaz icat etmişti) ve yaşamının sonuna doğru ortaya çıkan şizofrenik belirtiler etkisiyle yazılarını, sayıklama olarak değerlendirenler de oldu. Ama yine de mutlaka okunması gereken bir kitap, çünkü yukarıdaki alıntıda da gördüğünüz üzere insanın genel eğilimlerine dair ilginç (ve aslında tanıdık da gelen) şeyler söylüyor. Diyeceğim o ki her yazdığına katılmayabilirsiniz, hatta zaman zaman hakkatten sayıkladığını düşünebilirsiniz; ama then again sonuçta bu bir deneme yazısı ve sayıklamaları kaldırır.

Özetle kendinizi eleştirmek için bir fırsat arıyorsanız, dahası mazoşist bir suçlanma arzusu içindeyseniz, bu kitap tam size göre... Üstelik size çok tanıdık gelecek sistem hatalarını görerek, sistem eleştirilerinden kendinize pay çıkarmanız garanti... Tabi kendinize güveniyorsanız küçük bir umut parçası da çıkarabilirsiniz, seçim sizin. ;)

Yorumlar

  1. Heumm... Elimdeki kitap bitince okuyabileceğim bir parça.

    Öperim ^_^
    -D-

    YanıtlaSil

Yorum Gönder