THE EXPERIMENT vs. DAS EXPERİMENT

İnsanlık deneyi devam ediyor. Daha önce konuya Alman filmi Das Experiment üzerinden değinmiştim ve Hollywood versiyonunun yolda olduğunu söylemiştim. Özetle deney, 1971 yılında Stanford Üniversitesinde 24 kişi üzerinde yapılan bir hapishane deneyi; sonuçları da deneyin konusu kadar ilginç. Daha önceki yazı için tıklayabilirsiniz: STANFORD PRISON EXPERIMENT: BU BİR İNSANLIK DENEYİDİR!




Dün gece Adrien Brody ve Forest Whitaker'ın başı çektiği Hollywood versiyonu The Experiment'i seyrettim. Alman versiyonuyla Hollywood versiyonu karşılaştırılırsa:

  • Hemen söyleyeyim; Hollywood "holivudluğunu" yaparak konuyu bildikk formüller üzerine oturtmuş, konuya yeni bir bakış açısı getirmeye çalışmış. Yanisi deneye katılanların kişiliklerine ve psikolojilerine daha derinden bakmaya çalışmış ve hikayeyi neredeyse Adrien-Forest üzerinden anlatmış.
  • Adrien, bana göre "ermiş adam" haliyle insanın içine dokunan bir oyuncu; bir tık daha öteye geçse "diva-mode-on" olur hani. Ama yine de "şiddetin bir tercih olduğunu savunan gönülsüz isyancı başı" rolünü hakkıyla verdiğini söyleyeyim.
  • Forest ise "otoritenin gücünü keşfeden gardiyan başı" rolünde yine döktürüyor. Dönüşümü müthiş hızda gerçekleşiyor ve film bunu kabul edilebilir nedenlerle sunuyor.
  • Dediğim gibi film bu iki karakter üzerine yoğunlaşarak, ama yanlarına sosun tadını veren diğer karakterleri de katarak, steril ve raw Alman versiyonuna göre çok daha duygusal bir hikaye anlatıyor.

Özetle Alman versiyonunda deneyi iliklerinize kadar hissederken, Hollywood versiyonunda doğal olarak film tadı alıyorsunuz. Ama her halükarda insanoğlunun içindeki ilkel şiddeti, otorite-isyan çatışmasını ve neden-sonuç ilişkilerini başka bir kafayla seyretmek açısından seyredilmesi gereken bir film. Adrien ve Forest ikilisinin, oyunculukları için de seyredilebilir. Ama her şeyden çok "hissettikleri güce kapılıp pozisyon alanları" hayretle seyrettiğimiz bugünlerde, kendimize hayat ve hayatın getirdikleriyle ilgili bir takım hatırlatmalar yapmamız gerektiği göz önüne alınırsa, mutlaka seyredilmeli...



The Experiment Trailer


İlgilenenler için orijinal deneyin kısa belgeseli:

Yorumlar

  1. Alman versiyonunu biraz önce izledim ama... Özellikle fragmanını izledikten sonra sırf oyuncular sebebiyle Hollywood versiyonunu da merak ettim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder