POPÜLER KÜLTÜR... POPÜLER FELSEFE

Öyle ya da böyle popüler kültür eserleri bize bir şeyler anlatıyorlar. Eee bir şeylerin anlatılmaya çalışıldığı her yerde felsefe vardır. Gelin Güncel Yayıncılık'tan Açık Felsefe serisine bir göz atalım:

MATRIX ve felsefe

Lost'tan önce kafalarımızı meşgul eden en önemli popüler kültür olayı. Bu kitapta Matrix, çeşitli felsefi akımlar ışığında incelenirken filmi (ilkinden bahsediyorum) tekrar seyrediyor gibi oluyorsunuz, ama bu sefer kare kare filmin altında yatan felsefi kavramları da okuyoruz. Örneğin kırmızı hapı aldıktan sonra Neo'nun aynaya bakması ne anlama geliyor? Peki, enseye sokulan çubuğun feminist bakış açısıyla ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Sokrates, Descartes, uzakdoğu felsefesi Matrix'in neresinde? Neo'nun Matrix içindeki adının hıristiyanlık açısından nasıl çözümlendiğini de bilmiyorsanız mutlaka okuyun.

SEINFELD ve felsefe

"Hiçbir şey hakkında" sloganıyla yola çıkan meşhur sit-com hala arada bir kahkahalarla seyrettiğim nadir dizilerden (diğeri Absolutely Fabulous). Kitaptaysa her şey ve hiçbir şey felsefi açıdan Seinfeld karakterleri vasıtasıyla inceleniyor. Sokrates "sorgulanmamış hayatın yaşamaya değer olmadığını" söylediği bir yaklaşımla dizinin karakterleri de hiçbir şey vasıtasıyla sürekli hayatlarını sorgular. Seinfeld adının felsefi çözümlemesini örnek vereyim: Almanca'da sein "olmak" anlamını verir, feld ise "alan"dır, yani "varoluş alanı" olarak ele alınabilir. Peki böylesi bir alanda Elaine feminist olabilir mi? Kramer Maslow piramidinin en üst basamağına ulaşmış mıdır? Peki ya George? Jerry ile Sokrates arasındaki benzerlikler nelerdir? Hepsi hiçliğin metafiziğini inceleyen bu kitapta.

SIMPSONLAR ve felsefe

Kaç yıldır hayatımızdalar? 20 yılı geçti sanırım. Onca süredir inanılmaz sorular ve sorunlarla karşımıza çıktılar. Peki felsefi açıdan hangi değerleri bize vermeye çalışmış olabilirler? Hayatın ironisi ve anlamı, postmodern aile ilişkileri, Springfield Marksizmi... Homer ahlaktan sınıfta kalıyorsa eğer, takdire değer hiçbir yanı yok mudur? Lisa Amerikan anti-entelektüalizmini mi temsil ediyor? Birçok olayın sessiz kahramanı, bilge cehaletine mi denk düşer? Marge ne kadar feminist? Ve tabi ki Bart... Sakın Nietzche'nin buyurduğu kötü olmanın erdemleri Bart'ta toplanmış olmasın? Bunlar ve daha birçok karakter ve olay çözümlemesiyle Simpsonlar'a farklı bir gözle bakacağınız kesin.

Bunlarla birlikte seride HARRY POTTER ve felsefe ve YÜZÜKLERİN EFENDİSİ ve felsefe kitapları da bulunuyor. 



Felsefe candır arkadaşlar... Hele ki popüler kültürle kaynaşınca çok da eğlenceli oluyor.

Buyrun okuyun, sonra da seyrettiklerinizi, okuduklarınızı, dinlediklerinizi, her şeyden de önemlisi hayatlarınızı sorgulamaya başlayın. Biraz beyin jimnastiğinden zarar gelmez. Gerçek bak... ;) 

Yorumlar