CAMERON DIAZ'I HİÇ BU KADAR ÜZGÜN GÖRMEDİNİZ!


Dün gece denk geldim The Box filmine.

Sıradan bir aile. Bir gün kapıya yüzünde rahatsız edici bir yara olan bir adam geliyor ve öneride bulunuyor: getirdiği kutudaki düğmeye basarlarsa dünya üzerindeki herhangi bir yerde tanımadıkları birisi ölecektir, ama bunun karşılığında 1 milyon doların sahibi olacaklardır. Norma (Diaz) ve kocası Arthur (Madsen) bu noktadan itibaren ahlaki bir ikileme girerler. Daha doğrusu Arthur bunun bir şaka olduğunu düşünmekte, önemsememektedir, ama Norma ayağından ameliyat olmak zorundadır (hayatı boyunca aksayarak yürümüştür) ve daha iyi bir hayat yaşayabileceklerini hesaplamaktadır. Sonuçta Norma kutudaki düğmeye basar ve o andan itibaren absürd olaylar gelişmeye başlar. Arthur başka birisinin ölmesine karşıdır, ama artık para teslim edilmiş, kurcalamamaları istenmiştir. Oysa test devam edecektir!

Velhasıl kelam, fragmanın çok da iyi anlatamadığı enteresan bir film. Mesela neden Saw tema müziği kullanılmış hiç anlamadım. Öyle insanın sinirlerini geren bir korku ya da gerilim de değil. Rahatsız edici bir aile filmi demek daha doğru olur.

Filmde asıl hoşuma gidense sanat yönetimi oldu. Mekanlar ve tarz tam 70'ler sonu, 80'ler başı tadında. Ama bu arada teknoloji de retro aletler üzerinden ilerlemiş, hatta marsa sinyaller gönderip almaya bile başlamışlar. Öyle bir zaman yani. Film korku, bilimkurgu, gerilim, fantezi, aile, romantizm vs. birçok alanın sınırlarında dolaşıyor, ama hiçbirisi olmuyor sonuçta. Cameron Diaz, herhalde hayatının en üzgün suratlı rolünü oynamış; sürekli üzgün, sürekli ezik, Vanilla Sky'daki tiplemesinden bile daha karanlık. Diaz'ı böyle bir rolde seyretmek çok enteresan; her an bir zıpçıktılık yapmasını bekliyorsunuz, ama o hep üzgün, adeta bir drama queen.

The Box, 2009 yapımı bir film. Donnie Darko'nun da yönetmeni olan Richard Kelly yönetmiş. imdb puanı 6 bile değil, ama seyretmeye değer. Bu arada Richard Matheson'un "Button, Button" adlı kısa öyküsünden uyarlandığını da belirteyim. Hikaye daha önce (1985) Twilight Zone dizisinde kullanılmış.

Yorumlar