PİSAGOR, KELEBEK ETKİSİ VE OXFORD CİNAYETLERİ


Oxford Cinayetleri 2008 yapımı bir film. Martin, belirsizliği savunan Oxford'un meşhur felsefe hocası Seldom'a matematiğin her şeyin çözümü olduğunu kanıtlamak için Oxford'a gelir. Takıntı derecesinde profesörle tanışmak istemektedir, hatta sırf bu yüzden profesörün eski bir tanıdığının evinde oda kiralar. Birkaç gün sonra yaşlı kadını evde ölü bulacaklardır, hem de tanışmak için ruhunu satmaya hazır olduğu profesörle birlikti.

6.1'lik imdb notuna bakılırsa seyredenler pek bir şey anlamamış. Ben de anladığımı iddia etmeyeceğim ama felsefe, matematik, kelebek etkisi, pisagor ve daha birçok yaklaşım devreye girince insanın kafasını iyi dağıtan bir film. Bir taraftan cinayetler devam ederken seri katilin kim olduğunu bulmaya çalışırken, öte yandan yukarıda bahsettiğim konu başlıkları doğrultusunda cinayete farklı felsefi açılarla bakmaya çalışıyoruz. Gerçekten her şey göründüğü gibi midir? Göründüğü gibi olmadığını keşfettiğimizde aslında keşfettiğimiz doğru mudur? Doğru bildiklerimiz farklı açılardan çürütülebilir mi? Kelebeğin kanatları gerçekten bu kadar güçlü müdür ki bir çırpışında dünyanın öte yanında kasırgaya neden olsun?

Sevgili Hobbitimiz Elijah Wood, filmde kendinden çok daha yaşlı görünen kadınlarla yatıp kalktığı için bir parça yadırgamanız olası. Gerçi bu oyuncu her haliyle çocuk gibi göründüğü için kimle yatıp kalksa aynı şekilde yadırgayabilirsiniz.

Ben bir fark göremiyorum... Sağdakinde biraz yüzü kirlenmiş, o kadar :P
Neyse, biraz kafa dağıtmak, Oxford havası solumak (İbo'dan neyiniz eksik?), biraz da Elijah Wood'u yarı çıplak görmek isterseniz iyi bir polisiye... Tavsiye ;)


Yorumlar