EDIE SEDGWICK, ANDY WARHOL VE ÖTEKİ TÜRLÜSÜ

Broken Girl - Edie Sedgwick

Edie Sedgwick. Andy Warhol janrından "Broken Girl / Superstar / Factory Girl". Onun hikayesini anlatan filmi de seyrettik geçtiğimiz yıllarda. Acıklı. Ama bir taraftan da gerçek bir "süper star"; Edie insanı büyülüyor. Gerçi o büyüde Warhol gözünün etkisi de vardır muhtemelen.

Galerist 8 Haziran - 9 Temmuz 2011 tarihleri arasında "Andy Warhol Hareket Halinde - Andy Warhol In Motion" etkinliğini başlatıyor. Galatasaray ve Tepebaşı noktalarında Warhol'un çeşitli filmleri gösterilecek. Gerçi izlediğimde Warhol zekasına/piçliğine hayran kaldığım "Blowjob" listede olmasa da enteresan bir etkinlik olacağa benzer.

Neyse bu etkinliği görünce Youtube'da Edie'nin bir videosuna rastladım. Zaman ve Düşlerden bahsediyor. Aslında çok bir şey değil. Aslında söylediklerinden çok, söyleyiş, hatta soruş şekli beni büyüledi.



[Edie rüyasını anlatıyor]

Edie Sedgwick: Sanki binlerce, binlerce basamaklık beyaz mermer bir merdivenden inmek zorunda kalmak gibi... ve binlerce kilometre gidersin ve gidersin, sadece ve sadece mavi mi mavi, masmavi bir gökyüzü, sanki...
Adam: Mermer merdivenler ve mavi gökyüzü?
Edie Sedgwick: Evet! Ve sanki sonsuza kadar o merdivenlerden aşağı inmek zorundaymışım gibi. Yukarı çıkmak hiç aklıma gelmiyor.
Adam: En azından kolay yolu seçmişsin.
Edie Sedgwick: Bilmiyorum, bunun bir anlamı var mı? Sence bunun bir anlamı olması gerekmez mi? Hiç yukarı çıkmayı düşünmedim. Yani, neden öylesini düşünmedim ki?

Bazen öyleyiz işte. Bazen kaptırıp gideriz. Öteki türlüsünü hiç aklımıza getirmeyiz. Bunun bir anlamı olmalı, öyle değil mi? Zaten etkinlik sayfasında en dikkatimi çeken de bir alıntı oldu: I love to do the same thing over and over again...

Şehri biraz farklı yaşamak için bu etkinlik iyi gelebilir size de... ;)

Yorumlar