YÜKSEKLİK KORKUSU VE PAUL AUSTER

Paul Auster, sevgili başbakanımızın esip gürlemesiyle anlı şanlı milletimizin zihninde en azından bir yer edinebildi. Malum başbakanımız tarafından eziklenmiş olsa bile, bu zihinsel jimnastik Türk okuru açısından en azından merak uyandıracak talihli bir olaydı. Hemen Ömür Gedik'in basketbol şampiyonasında protestolar yükselmeye başladığında "Ayyyy, elaleme rezil oluyoruz," paniğine kapılmayınız lütfen. Zaten halihazırda, güzel ve yalnız ülkemde olup bitenlerle elaleme fena halde rezil olmuş durumdayız.

Velhasılı kelam ucuz politikayı bırakıp (yukarıda yazdıklarımla ucuz politikanın alakası yoktur) Paul Auster'ın en sevdiğim romanından bahsetmek istiyorum. Mr. Vertigo (Yükseklik Korkusu) yazarın 1994 yılında yayınlanan kitabı. St. Louisli bir yetim oğlanın (Walt), Yehudi Usta olarak bilinen tuhaf bir adamla çıktığı yolculuğu anlatır. Yolda bir parça kırsal Amerika'nın bir tablosu oluşmaya başlarken, biz okurlar belli bir disiplin (hatta bazen acımasızcasına duygusal tehditlerle) insanın suyun üzerinde, hatta havada yürüyebileceğini okuyarak şoklar yaşarız. Hatta bir süre sonra bizim de uçabileceğimizi düşünmeye başlarız. Ara sıra denemediğim şey değil.

Bu tuhaf kitapta en yalın gerçeklikle en masalsı hayaller en tuhaf kurguyla birleşir; ortaya insanın ufkunu açan bir metin çıkar. Kitaptan küçük bir alıntı:

"Kendin olmaktan vazgeçmeyi öğrenmelisin. İşte dönüm noktası budur ve sonrası çorap söküğü gibi gelir. Bedeninin buharlaşmasına izin vermelisin." 

Zaten Auster'ın kahramanları kitabın başında hep başka bir şeydir, sonra adım adım başka bir şeye dönüşür ve bu ne iyi ne de kötü bir şeydir, sadece farklı bir durumdur, o kadar. Yükseklik Korkusu'nda da ailesi Klu Klu Klax tehdidi altında olan yetim Walt, yukarıdaki tavsiyelere uyarak sadece havada yürümekle kalmaz, aynı zamanda bütün ülkede büyük şöhret kazanır. Aslında Yehudi Usta'nın da tek ihtiyacı, gösterisine bir "yetenek" eklemektir.

Paul Auster'ı merak ediyorsanız ve okumakta zorlanıyorum diyorsanız, onu bu kitaptan başlayarak okuyun derim. Modern zamanın - zamanın ruhunun - en iyi gözlemcilerinden biri olan bu usta yazarı seveceğinizden eminim. Tavsiye ;)

Yorumlar

  1. ben kitabi okumayim. bu yorum yeter. sen ucmayidenemissin hala sagsin:)) ben hepten ucarim kimse tutamaz:))

    kitap yorumu hosuma gitti, "Ayyyy, elaleme rezil oluyoruz" paniginin anlatiidigi kisim cok gulunc.
    cok merci.
    fatos

    YanıtlaSil

Yorum Gönder