AFETLERDE TWİTTER KULLANMAK


Öncelikle Van depreminde hayatını kaybedenler için üzüntümü dile getirmek isterim. Ama hayatını kaybedenlerin yanı sıra depremin yarattığı afet durumundan etkilenen insanlar da büyük bir yoksunluk içinde. Ne yazık ki yıllardır deprem vergisi toplansa da afet yerine yardımın en kısa sürede ulaştırılması konusunda hala eksik kaldığımızı da bir kenara yazıyorum.

Daha önce Twitter üzerinden yapılan bir deprem tatbikatını sizlerle paylaşmıştım (arşiv). Bugün atılan tweetler yardım toplanması adına büyük bir görev üstlendi. Atılan her bir tweet sosyal bir güce dönüştü ve şu anda özellikle İstanbul'da müthiş bir yardım seferberliği yaratılmış durumda. Bu gerçekten önemli bir gelişme.

Twitter mecra olarak aslında bilgi kirliliğine gebe olsa da planlı bir şekilde kullanıldığında, özellikle afet durumlarında müthiş yararlı olabiliyor. Haiti'de, New Orleans'ta, Japonya'da ve yaşanan birçok afette Twitter hem afet bölgesinden alınan haberlerle koordine olmaya yardımcı oldu, hem de afet sonrasında afet bölgesine yardımların toplanması ve gönderilmesinde büyük rol oynadı.


Dediğim gibi planlı kullanıldığında Twitter bir iletişim kanalı olarak gerçekten çok faydalı sonuçlar verebilir. Örneğin Brezilya'da trafik İstanbul'u aratmadığından, Karayolları ve Trafik Müdürlüğü #hashtag (#etiket) kullanımı yoluyla sürücülerin verdiği bilgilerin diğer sürücülere iletilmesini sağladı. Dahası ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, erken uyarı sistemi olarak Twitter'ı kullanan bir servis kurdu. Sistem depremi hisseden Twitter kullanıcılarının tweetlerini işleyerek harita üzerinde depremin hissedildiği alanı belirliyor. Böylece depremin bir sonraki durağını tespit edebiliyor.

Bu örnekler doğrultusunda Türkiye'de Kandilli Rasathanesinden bütün afetle ilgili STK'lara kadar birçok kurum arasında Twitter üzerinden bir sistem kurulması işten bile değil. Yapılacak tek şey, zaten Twitter'da akan bilgileri toplayıp işleyerek, sorumlu birimleri yönlendirecek bir koordinasyon sistemi kurmak.

Tabii bunun için Türkiye'nin düşünce biçiminde ciddi bir değişim yaşanması gerekiyor. Sadece ihtiyaç duyulduğunda değil, kaç kişiyi istihdam ettiğine (ki çekirdek ekip olarak fazla elemana ihtiyaç olduğunu sanmıyorum) ve elemanların afet zamanları dışında boş oturduğuna bakmadan bir ekip ve sistem kurulmalı, sorumlu kurumlar arasında koordinasyon sağlanmalı ve sürekli tatbikatlar yapılmalıdır.

Deprem bu ülkenin gerçeğiyse (ki bunun yanı sıra kötü müteahhitlik sonucu deprem haricinde de yıkılabilen binalar, nehir yatakları imara açıldığı için yaşanan seller, yangınlar, vb. de gayet bu ülkenin gerçeği) bir an önce harekete geçilmeli, deprem vergisi olarak toplanan fonlar amacına uygun kullanılmalıdır.

Tekrar başımız sağ olsun.

Yorumlar